Naujienos

Elektrėnų ligoninės pacientai klausia gardžios košės recepto

2024-08-23

Kaip jūs išverdate tokią skanią košę? Dažnai girdime pacientų klausimų, kurie sako, kad namie košių nevalgo, nes taip išvirti paprasčiausiai nepavyksta. Tačiau gardžios ne tik įvairių grūdų košės. Elektrėnų ligoninės pacientams šviežią karštą maistą kasdien ruošia vietos virtuvės darbuotojai.

Ypatingai maistą giria ligoninėje pietaujantys geriatrijos dienos stacionaro lankytojai, kurie smalsauja - gal jiems tiekiami pietūs iš kitos virtuvės ar kito puodo?

„Visi ligoninės pacientai gauna tą patį mūsų virtuvėje pagamintą maistą. Džiaugiamės, kad visi patiekalai ruošiami čia pat, nėra atvežami. Sudarėme dviejų savaičių valgiaraštį – patiekalai nesikartoja. Tik žinoma, priklausomai nuo gydytojų paskirtos dietos, kai kuriems pacientams jie būna kiek skirtingi, pavyzdžiui, be druskos arba liesesni“, - pasakojo ligoninės dietistė Vilma Sidarienė.

Druska ir cukrus – tai priedai, kurie ligoninėje vartojami itin saikingai. Pietums čia verdami šviežių ar džiovintų vaisių kompotai be cukraus, todėl ne vienas pacientas iš pradžių sako, kad jo pasigenda, o po to greitai įpranta gerti sveikesnius – mažiau saldžius gėrimus.

Ne vieną nustebina ir šviežių pietums patiekiamų daržovių kiekis – daržovės sudaro trečdalį porcijos.

„Dieta itin svarbi virškinamojo trakto ligomis sergantiems pacientams, o žmonėms, kurių kramtymo funkcija yra sutrikusi ar jie yra netekę dantų, ligoninės virtuvė tiekia trintą maistą“, -  sakė V. Sidarienė ir priminė, kad lankant ligonius, jiems tikrai neverta nešti pilnų krepšių užkadžių. Priklausomai nuo dietos pacientai maitinami iki šešių kartų per dieną.